Tuesday, August 14, 2012

Street Da'wah, Sharing Peace with the world

Alhamdulillah, tanggal 12 Ogos 2012, IIS telah mengadakan Street Da'wah dalam bulan Ramadhan yang mulia ini.  Seramai 60 orang Islam sharer telah berkumpul dan dibahagikan kpd kawasan tertentu, (paling strategik di KL). Tugas hanya berkongsi info apa itu Islam, etc.


Saya join team Sungei Wang. Tempat yang sy kurang familiar. Ok la, still dlm KL.

First time naik monorail, excited sgt sampai hilang nervous nak tegur pasangan dari German. Lelaki tu Kristian Katolik, tp kawan perempuan dia kristian protestan. Lepas kawen, anak2--> katolik. Both of them xtau ttg Islam sgt. Sy pun terangkalah Islam skema jawapan A.S.S...*versi SPM. Yang bestnya, diaorg ni open je, so, sy bagi je la pamplet One God tu.

Then, jalan2 dgn kak Rashidah kat Sungei Wang... Ramai tourist reject sy sbb dieorg xtau speaking. org iran, japanese etc.

Bila jalan dgn Lal di Times Square, saya approach sorg chinese guy ni. "Malaysian?", Setelah 5 minit berta'aruf baru dapat tau dia revert Islam dah 10 bulan. Alhamdulillah. Nama dia Muhammad Jeff, mutual friend dgn Xifu Naser.

Jalan2 lagi, tegur 2 chinese boys. Both of them are budhist. Dont know about islam. Hanya tau Muslim yg present Islam. yang kelakarnya, saya bagi pamplet The Christ tu kat dieorg,sbb saya sangkakan pamplet One god many religion tu. mcm sama. Dah bagi, tak kan nak rampas balik, kan?

Then, saya pun gerak pi Sungei Wang semula... semua rush je, facial expression pun masam. Tetibe jadi takut nak tegur. Saya masuk la starbucks buat kali yg pertama, semuanya kerana nak bagi pamplet kat tourist lepak kat situ.

Saya jumpa lal semula...bila dia jumpa prospek, saya gerak seorg2 kat tingkat paling atas, berlakon nak window shopping. Jumpa Ateis dr Singapore, tgh tunggu wife dia. Dia jadi free thinker sbb x perlu nak depend on supernatural or god. for him , it is only superstitious belief. Bila dia bosan, dia akan bermain dgn anak2 dia... "but bila anak2 dah besar, masuk U, apa yg boleh membuatkan dia jadi tenang?" soklan provoke yg lupa dilontarkan.

Sebelum saya turun, saya tegur dua org kakak ni. "Peace be upon you, this is for you!" Pamplet One god ... dihulurkan. "actually, we are muslimah....we are shiite (syiah).of course you're sunni, right?" Jari telunjuknya menunding kearah saya. "never mind, we are Islam"=)... sy pun explain 2:213. ok la, dieorg terima.

Pastu, saya join team Bro Hisham, hulur pamplet kat tourist. Last prospek saya org lelaki Itali. Gf dia kwn2 fcr yg lain dah serbu...xde sape nak share dgn dia. bila ta'aruf, baru tau dia free thinker juga, sbb mase kecil dulu parents dia buang dia. Sedih. then, bro zulhafifi datang membantu ... dia tanya org tu, "do you have any question about Islam?"...saya pas dia kat bro zulhafifi utk handle.

Bila buat street dakwah smlm, baru tau sy ske jalan seorg2, tak fasih banyak bahasa dan masih kurang pengalaman.

Nak tegur org boleh, saya lebih ske slow talk drpd provoke org. Terima kasih diucapkan kpd kwn2 yg join smlm.



Seorang sister ni tulis dalam bahasa French, Ohsem!

Sebahagian dari kami, Wonder Muslim =)

Siapa kata berniqab x boleh berda'wah? No big deal lah =D

Ni, my team member punya cerita...


Alhamdulillah, Siapa yang mencintai nabi adalah melakukan sunnahnya.... kita tak perlu memaksa, hanya berkongsi apa yang kita tahu. 

"Dan jikalau Tuhanmu menghendaki, tentulah beriman semua orang yang di muka bumi seluruhnya. Maka apakah kamu (hendak) memaksa manusia supaya mereka menjadi orang-orang yang beriman semuanya?" -Surah Yunus:99
Ayat ini, saya baca sebelum program bermula...Amat terkesan di jiwa


Subhannallah =)




No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...