Thursday, March 14, 2013

Melihat dengan mata hati

Kadang kala  rasa "down", "depress", sedih, hurmm...i dont know what is going on inside my brain.
(perhaps, i think i want to cry...)
Why All didn't accept my dua?
*************************
Pernah lalui situasi mcm ni tak?
Rasa mcm banyak je masalah yang datang. Hari2 bertambah masalah....
Masalah tak akan hilang, kita hanya mampu mengurangkannya.Yeah, I admit, kadangkala memang saya macam ni sebab saya juga manusia, punyai perasaan, fitrah utk berubah emosi.It's ok then, so, apa lagi, it is the time to motivate ourselves!

Mencontohi Ibu Nabi Musa
Cuba kita contohi Ibu Nabi Musa berdoa agar anaknya selamat daripada Firaun. Allah mendengar doa ibu Nabi Musa, lalu Allah menghanyutkan bakul yang di dalamnya ada Nabi Musa ke istana Firaun. Asiah dan Firaun mengambil Nabi Musa sebagai anak angkat, dijaga dengan baik. Nabi Musa hanya mahukan susu ibu kandungnya. Waktu itu, Ibu Musa  bimbang jika Firaun membunuh anaknya, tetapi dia yakin dengan Allah.

Adakah Allah tak mendengar doa ibu Musa? 

Be Positive!

Setiap yang telah di tentukan oleh Allah adalah yang terbaik untuk kita, setiap yang berlaku ada hikmah disebaliknya, tiada yang berlaku secara kebetulan, semua itu adalah seuatu yang ditentukan tuhan. Cuma di mata manusia, kita sendiri me'label'kan ianya suatu perkara "baik" atau "buruk". Bila sesuatu ujian yang menimpa, kita sedih, "kenapa lah ujian ini menimpa diriku?". Bila soalan in berada di fikiran kita, Beriztighfarlah, kerana kita tak tahu hikmah disebaliknya.


La tahzan, innallah ha ma'ana
Janganlah bersedih, Allah kan bersama kita semua =)


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...