Friday, June 21, 2013

People look at end results, not how you get the results.


Alhamdulillah, semua pelajar kampus biru baru sahaja menerima "Result" final exam semester lepas (except yang tak bayar denda, tak berkemampuan menduduki imtihan pada waktunya, dan sebagainya). Cemerlang, biase-biase saje, or teruk...semoga semua menerima keputusan tu dengan redha. Agar result tu setimpal dengan usaha & doa kita. heee (^.^)y

Bagi yg cemerlang. Tahniah! tingkatkan momentum tersebut, kalau tak mampu, just kekalkan. Awak dah lakukan yang terbaik. Transform your knowledge into your actions. Remember, every civilizations depends on the knowledge and it is your Amanah to spread everything that what you have learnt, to the Ummah. Please dont live in the past glory...  oh, don't riya'. Nak naikkan markah tu senang, tapi nak kekalkan tu payah.

Kalau result exam biasa saje, motivate yourselves to archive higher pointer/grades/marks next time.

kalau result teruk, or jatuh menjunam, please dont be sad. Jangan pula bunuh diri, nati tak cium bau syurga. Nauzubillah, su'ul khatimah(pengakhiran yang buruk). I know you already tried your best to learn, understand, and put sooooooooo much effort in it. Allah knows better. Everything happen has hikmah behind it. Perhaps, it is a tough subject for you, and your effort was not enough for it... or maybe you have deep understanding about that subjects, but you can't  answer it just like your lecturer's expectations. but, it helps you to find your weakness, so that you can improve or correct the mistake that you have done.
Tapi, kalau result teruk sebab memang tak belajar, cakap kat diri sendiri, "Aku harus berubah!", your result is not like what you want, right?

***
Anyhow, Alhmdulillah, praise to Allah, i got my result too, tak de la tinggi mcm dulu, tp still pada tahap yang okay. Kita belajar, niat mencari keredhaan Allah, usaha bagai nak rak (or in other words, give our best)... Allah melihat usaha, bukan natijahnya. Yang melihat hasil, hanyalah insan bernama manusia.

Presentation with Intan for Law of Torts II, dalam bilik tutor tak ada projector, so terpaksa la tulis-tulis, lukis-lukis kat kertas. Nak buat hologram tak mampu, huhuhu.

Bila tak belajar, bilik kemas, tersusun rapi semua barang,
tapi bila time study, habis meja jadi macam ni... ish3
Mind-mapping
Buku law tak ada gambar, so lebih best kalau lukis sendiri =)

Thats all from me for this entri. Yang baik datangnya daripada Allah, dan kesilapan semuanya datang daripada saya sendiri. 

Di mata kita, kita sedang menjawab ujian pada "paper, tetapi kita sering tak sedar, kita sering di uji sebagai hambanya.

"Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; “Kami telah beriman,” sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta."
Al-Ankabut:2-3





2 comments:

  1. nice..
    dah ade musik..
    layout pon baru..
    btw tahniah utk result :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...